Both me and KC sangat mahukan sesuatu yang istimewa bagi sesuatu kelahiran bagi anak-anak kami. sebab melahirkan is not everyday punya event kan. i want him to be by my chaperon during the whole process and at the same time menjamin kondisi yang selesa bagi KC sepanjang proses itu. and for him, he wants me to feel great, happy and comfy at all time during the process. we’ve went through many arguments and discussion as early as my pregnancy is 12 weeks bagi memilih tempat kelahiran anak kedua kami. After listing down pros and cons at last we decided to commit for FPP Scheme at Putrajaya Hospital.

masuk je minggu ke 28 of my pregnancy, we started seeing Dr. Hamidah for routine checkup. i’m not fussy about who is my dr who will attend birthing process, i believe ianya dah tertulis, at least mummy dah usaha kan pilih gynea perempuan. well both kelahiran i was attended by best gynea available.

gedebak gedebuk checkup segala, by 37 weeks, baby still breech and i’ve mild contractions. so dr Hamidah decided i cant wait for a VBAC because of baby position and set a date for Czer. ok, the date is 29th June 2012 (Friday). so by 28th June 2012, mummy admitted and start puasa. i was warded at Executive ward level 5, Single Room, my KC stay with me in the ward for 4 days 3 nights. the room is comfy and good enuf for us. Nurses and all the staff punya layanan memang superb, ke sebab mummy memang bukan fussy kind of person.

ok, selepas melahirkan anak terus dihantar ke bilik mummy and room in selama tempoh berada di hospital. nurses akan ambik baby untuk ditukarkan lampin atau sekiranya baby menangis tanak diam2. nurses tolong angkat baby dari katil bayi to me untuk menyusu and banyak lagi bendalah. nurses tolong tukar pad, baju, cucikan muka, lapkan badan…pendek kata semua bendelah…huh rasa ala2 macam tuan puteri yang sakit pulak masa tu. Sayang semua nurse at situ. tapii… walaupun layanan dihospital hebat, i tetap nak balik rumah SEGERA. heheheh lepas semua dah sihat takde masalah apa2, kami discharge on SUNDAY of 1st July dengan bil berjumlah RM3350.00, Berbaloi-baloi rasanya.

bak kata KC, Bersalin is not an everyday event…so jgn kedekut, tapi masih perlu berbelanja ikut kemampuan katanya. i dont know samada this is the last pregnancy or not, but mummy puas hati we did a right decision to give birth here. rezeki masa depan and situasi kewangan masa depan pun tak boleh nak pasti, so can’t say much about pilihan hospital bersalin.

*baseline pemilihan hospital untuk bersalin kami ialah, kelengkapan dan pakar yang disediakan dan hospital rakan bayi semestinya yang menyokong penyusuan susuibu.:P

Advertisements